Tlf: 920 45 630
Mail: Wenche@johanna.no

Velkommen til Johannas verden!

 


Som sagt begynte jeg å modellere dukker i 1990. Sent på året fikk jeg ideen å modellere mine småfolk som jeg har fablet om hele livet. Det var min farmor som alltid sa at ”tussene” hadde tatt det hun ikke kunne finne, og jeg trodde på henne og begynte å fantasere om nissene.

Det startet med Ask og Embla i 1990. Det var de første mennesker som ble skapt av Odin og hans brødre i Norrøn mytologi.

I 1991 laget jeg Liv og Livtrase som ifølge norrøn mytologi var de to mennesker som over-levet Ragnarokk og dannet grunnlaget for nye slekter som skulle komme. Det passet meg fint for jeg hadde nettopp fått ideen til mine nisseslekter som alle har navn fra norrøn mytologi. Jeg skiller slektene fra hverandre med striper i luene, hver slekt har sin farge.
Til å begynne med lurte jeg på å gi mine småfolk forskjellige farger på luene, etter hvilken slekt de kom fra, men en av slektene har knall grønn farge og det syntes jeg ikke passet, så det ble striper isteden.
I 1991 fikk jeg også etablerer-stipendet for Vestfold over lokalradioen klokken 7 om morgenen. Jeg visste ingenting, skulle bare snakke om dukkene mine, og så fikk jeg samtidig den hyggelige og overraskende beskjeden over eteren. Samtidig ble jeg klar over at folk var like tidlig oppe som meg, for telefonen sto ikke stille i flere timer.  

Hele mitt liv har jeg slått meg på brystet og sagt at det er noe jeg skal, men det var altså ikke før i 1990 jeg fant ut hva. Det ble kjøpt inn en tysk bok om dukkemakeri og jeg sa til meg selv: ”Er det meningen at jeg skal gjøre dette vil det lykkes for meg!” Siden har det blitt mange dukker!  

Jeg er nok mest kjent for nissene eller småfolket som jeg sier, husk det er ikke julenisser, men den norske nissen som lever blandt oss, men aldri viser seg. De lages fra oldeforeldre til oldebarn, 4 generasjoner. Årsnissene lages i 130 eksemplarer og er alle nummerert.

Ingen er like og alle har forskellige klær. De strikkede plaggene strikkes på pinne 1,25.
Ellers holder jeg på med en bok om nissene mine, det har jeg gjort i mange år, men jeg håper den vil bli ferdig engang. I den forbindelse ble det holdt bryllup på Slottsfjellet i år 2000, hvor alle kurdeltagere var invitert til 3 dagers bryllup med sine nisser. Dermed kunne jeg få fotografert et stort bryllup som skal være med i boken . Det var ca. 700 nisser samlet. De pyntede fikk være med i brudefølget, og de andre, som var i kursklærne, måtte være tilskuere.
Småfolket har flere ganger vært vist på TV, bl.a. i Norge Rundt, Ettermiddags-TV, Norge på kryss og tvers?, diverse ganger på lokal-TV, siste gang (febr. 2005) med Grethe Kausland. Ellers har de vært avbildet i diverse ukeblader og dagspresser etc..  
Jeg skiller mellom store dukker og små dukker, men alle er plasert i tidsrommet fra 1947 og til i dag, klesmessig. Alle dukkene vil også etterhvert bli lagt inn i Galleriet.

Så kikk inn med jevne mellomrom!

 

 

© Johannas verden 2005 - Webdesign av Bjørn Kaarstein -